En bils design har avgörande inverkan på försäljningen. Vissa bilmodeller anses tråkiga och förlegade. Stationsvagnen var en populär familjebil på 1970-talet men har nu ersatts av suven. Storstadsjeepen, som suven också kallas, har en helt annan hippfaktor än en stationsvagn. Förkortning suv betyder ”sports utility vehicle”, och det betyder att bilen kan köra såväl genom backiga ökenlandskap som motorvägar. Detta fordon har fyrhjulsdrift, och påminner på grund av sin storlek om en liten lastbil.
Den engelska bilen Austin Mini skapades av Alec Issigonis på 1950-talet. Tack vare smarta lösningar som små hjul och fälgar och en tvärställd motor kunde bilen trots sin ringa storlek få plats med fyra passagerare. På grund av sin ringa vikt och sin låga tyngdpunkt hade bilen utomordentliga vägegenskaper och blev en storsäljare. Något oväntat fick bilen en renässans när BMW tog över företaget 2000. Den nya bilen har vissa likheter med hundkojan, men Mini Cooper, som bilen döptes till, har en betydligt modernare design.
Sveriges mest köpta bil
Det är inte Volvo Cars som tillverkar Sveriges mest köpta bil och inte heller är det Nissan eller Opel. Det är Ahlgrens skumgodisbilar som kan ståta med titeln som Sveriges främste bilproducent. Förutom standardversionen finns bilen i olika specialutföranden. Vissa modeller är sursockrade medan andra är tillverkade av saltlakrits. Det finns också utomordentliga biltillbehör som granar och lakritsdäck i sortimentet. Ahlgrens bilar är kända för sina goda köregenskaper och för att de är bränslesnåla. Den enda bieffekten är att en alltför hög konsumtion av dessa bilar kan leda till magont men det är en åkomma som sällan får fatala konsekvenser.
Det var bättre förr
1965 upphörde tiden att existera, påstår en viss grupp finsmakare. Oavsett om det rör sig om bilar, musik eller kläder är allt som producerades efter det året skräp, anser de. Gruppen som vägrar att befatta sig med nutiden och kör runt i 1950-tals bilar som Chevrolet och Oldsmobile och lyssnar på skramliga rocklåtar med Jerry Lee Lewis, kallas för raggare. Detta är inte den typ av människor du skulle möta på en reggaekonsert i Köpenhamn eller i en trendig bar i Stockholm. Du känner igen dem på brylcrémen i håret och de svarta skinnkläderna. Dessa puritaner umgås helst med likasinnade och har byggt ett parallell-samhälle med fester och motorträffar som få utomstående besöker. Filmer som ”American Grafitti” och ”Gänget och jag” har haft en viss inverkan på deras livsstil som framförallt har sin utbredning på landsbygden.
Volvo P1800
Sportbilen Volvo P1800 från 1967 är en dyrgrip, helt i klass med en Ferrari. Bilen figurerade i en brittisk tv-serie från 1960-talet som hette ”Helgonet.” Det var huvudroll-innehavaren Roger Moore som körde omkring i bilen. Egentligen skulle ”Helgonet”, eller Simon Temple, som han hette i serien köra en Jaguar E-type, men den hann inte bli färdig till deadlinen så det blev en Volvo istället. Den polarvita sportbilen med den tidlösa designen som Roger Moore körde visas regelbundet på bilmässor. Det var Volvo som köpte tillbaka bilen och bekostade restaureringen. Bland detaljerna kan nämnas en ratt helt i trä, samt trunkerade ekrar.